Installaties voor een moderne woning - NOVA HUIS

NOVA-HUIS LOGO
Ga naar de inhoud
Installaties in modern gebouwde woningen.


Er zijn een paar zaken die van belang zijn alvorens u uw keuze kunt maken:

  • Hoe goed laat ik mijn nieuwe huis isoleren? Een goede koude- en warmteweerstand is erg belangrijk. Hoe langer de isolatie in staat is beide zaken (al naar gelang het winter of zomer is) buiten te houden en hoe minder warmte er via de gevels en het dak wegvloeit hoe minder energie u verspeelt. In dat verband is het dan erg logisch ook geen ventilatieroosters meer in de ramen te hebben.  Een minimale RC waarde die u zou moeten willen is 6,0 kwh/m2.
  • Is met het beoogde bouwsysteem een goede kierdichting te realiseren? Het dichten van kieren is een erg onderschat onderdeel van het bouwen van een energiearme woning. Met een goede kierdichting wordt het bekende fenomeen tochten voorkomen. Tocht veroorzaakt een verstoring van het binnenklimaat en de reeds opgewekte ( en betaalde) warmte kan hierdoor wegvloeien. Bij het zogenaamde ge-isoleerde wandsystemen als Staalframebouw is deze kierdichting perfect en zonder al te veel extra kosten in te brengen. Bij massieve bouwsystemen gaat het ook, doch is het allemaal wat veel moielijker te realiseren en dus veel kostbaarder.
  • Hoe wil ik verwarmen en warm water maken? Om zo weinig mogelijk energie te gebruiken is een zogenaamde lage-temperatuur verwarming of een volledig electrische infrarood verwarming noodzakelijk. Vloerverwarming is een lage-temperatuur systeem welke de massieve begane grondvloer verwarmt. U kunt ook met lucht gaan verwarmen. Om dat efficient toe te passen dient uw  nieuwe woning extreem energiearm te zijn gebouwd.
  • Hoe wilt ik gaan ventileren? Zoals boven reeds is te lezen is het eigenlijk logisch om geen open ventilatie-roosters meer toe te passen. De roosters in de ramen laten in de winter de buitentemperatuur rechtstreeks binnen en dat is erg ongewenst. Het zorgt voor een snellere afkoeling van de ruimtes en tevens (zeker bij grote raampartijen zoals we die in moderne woningen zien) voor een erg onaagenaam klimaat; het "tochten langs de ramen". Een balansventilatie-systeem verwamt verse buitenlucht eerst voor, voordat het de ruimte wordt ingebracht. Systemen met grote diameters buis hebben de voorkeur boven die met kleinere buisdiameters. Grotere buizen verlagen de luchtsnelheid en daarmee tevens het geluid, geluiddempers maken het systeem tenslotte fluisterstil. Een goede ventilatie vraagt deskundige installatie en afstelling en daarmee en doordoor kan het fluisterstil opereren.  

Ergo: als u bovenstaande zaken leest merkt u al dat, indien u een spaarzame woning wat energieverbruik betreft wilt, kiest u voor hoge isolatiewaarden en een uitstekende kierdichting. Als verwarmingssysteem neemt u een lagetemperatuursysteem, in de meeste gevallen vloer(kern)verwarming. Het ventilatiesysteem is een gebalanceerd systeem welke de reeds opgewekte warmte hergebruikt. De toe te passen verwarmingsopwekker is een keus welke u kunt maken op basis van beschikbaar budget, comfort, onafhankelijkheid van de energiemaatschappij of gewoon de goedkoopste keuze, alles kan, wij adviseren, u bepaald zelf.

Als u bovenstaande zaken onder de loep heeft genomen en advies heeft ingewonnen kunt u de keus maken voor het systeem welke het warme water voor tapwater en verwaming gaat maken. Onder vindt u de meest gangbare systemen.   


Nova-HUIS geen gas meer
NOVA-HUIS installaties voor moderne energiearme woningen
Lucht-water warmtepomp met zonneboiler
NOVA-HUIS installaties voor moderne energiearme woningen
Aardwarmtepomp met zonneboiler
NOVA-HUIS installaties voor moderne energiearme woningen
Thermo-dynamisch systeem
Terug naar de inhoud